Modern Irish Step Dancing

Irski step potječe iz Irske oko 400. godine, i s punim se pravom naziva "pradjedom" današnjega američkog stepa.Za razliku od američkog stepa, irski step ima svoju vrlo uočljivu specifičnost a to je držanje gornjeg dijela tijela. Ono mora biti potpuno mirno kako ne bi privlačilo pažnju. Bar tako kaže legenda.. Ircima je navodno, zbog društvene situacije, bilo zabranjeno plesati pa su da bi napakostili režimu, plesali pored prozora unutar svojih kuća proizvodeći glasne zvukove, ali gornji dio tijela nisu micali. Kasnije, u 18. i 19. stoljeću, zahvaljujući takozvanim putujućim majstorima irskog stepa koji su putovali cijelom Irskom i podučavali stanovnike vještinama stepa plešući po barskim stolovima i bačvama, irski step je počeo dobivati svoj oblik, a time i na važnosti.

Ovaj povijesno zanimljiv oblik plesa uvelike je popularizirao svjetski poznati show Riverdance 1994. godine, a već dvije godine kasnije nastao je jednako popularan show imenom "Lord of the Dance" - ova su dva show-a dan danas popularna te se redovito izvode u gradovima diljem svijeta.

Među najpoznatijim plesačima irskog stepa je američko-irski plesač Michael Flatley, koji može napraviti 37 udaraca u sekundi te je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Moderni irski step je puno ekspresivniji od tradicionalnog, uključuje puno veće korištenje prostora, kompliciranije plesne figure, više dizanje nogu pa čak i pokrete rukama.

 

Tehnike irskog stepa

SOFT SHOES: Pleše se u mekanim papučicama, na prstima, te je namijenjena prvenstveno plesačicama. Sadrži baletne elemente te je vrlo elegantna i vilinska.

 

HARD/HEAVY SHOES: Pleše se u step cipelama kojima se uz pomoć peta i tipova na prstima proizvode različiti zvukovi. Vrlo je energična i atraktivna tehnika, jednako popularna među plesačima i plesačicama.

Old - style Step Dancing

 

Old-style step dancing se razvio krajem 18. i početkom 19. stoljeća plesom putujućih majstora irskih plesova. Plesni majstori su postepeno formalizirali i transformirali solo i društvene plesove. Pravila su zahtjevala pravilno držanje gornjeg dijela tijela, ruku i poziciju nogu.

Također, plesače se učilo da svaku figuru ponove dvaputa i to prvo s desnom nogom, a zatim s lijevom. Plesači old-style stepa plešu s rukama izravnanim uz tijelo te plešu na ograničenom prostoru. Naglasak je na stvaranju zvukova prstima.

Irski plesni majstori su s vremenom koreografirali određene korake uz određene melodije tradicionalne irske glazbe stvoreći tako solo set plesove koji su se zadržali i u modernom step dancingu. U ovom kontekstu se pod nazivom ''set dance'' podrazumijeva drugačija plesna forma od tradicionalne društvene forme koja se također naziva ''set dancing''.

Ceili

 

Ceili plesovi su vrsta narodnih plesova vrlo popularna u Irskoj. Plešu se u parovima koji su postavljeni u linije tako da su parovi okrenuti jedni prema drugima. Također se plešu na prstima (ali ne en pointe kao u baletu).

Postoji 30 propisanih ceili plesova koji su osnova ispita za učitelje irskog plesa. Tijek, odnosno figure određenog ceili plesa, određene su njegovim imenom. Kada se otplešu sve figure, parovi u liniji se zarotiraju tako da završe okrenuti prema novom paru te s njime opet ponavljaju cijeli ples i tako iznova.

Sean - nos

Sean nos je stariji oblik tradicionalnog solo irskog plesa. To je ležerna forma irskog plesa, za razliku od strogog i natjecateljski orijentiranog irskog stepa.

Sean nos na irskom gaeligu znači ''starinski, staromodan''. Karakterizira ga prizeman rad nogu, improvizacija te slobodno kretanje ruku. S obzirom da se bazira na improvizaciji, ne zahtjeva prethodno uvježbavanje koreografije, baš naprotiv, vrlo je cijenjen spontani izričaj.

Zbog toga nije uobičajeno vidjeti grupu kako pleše sean nos. Umjesto toga, plesači ga plešu naizmjence ponekad u igri nadmetanja.

Set Dancing

Set dancing je popularna forma narodnog plesa u Irskoj (irski folklor). Plešu ga mali i veliki, od 3 do 93.

Ime je dobio prema formi u kojoj se pleše, tzv. setovima. Jedan set čine četiri para, svaki par postavljen na jednu stranicu kvadrata okrenut prema paru na nasuprotnoj stranici.

Set plesovi se sastoje od nekoliko figura slične strukture. Figure najčešće počinju ili završavaju s ponavljajućim elementima koje plešu svi parovi. Unutar figura plešu po jedan ili dva para.

Par koji je okrenut leđima prema bendu je ''glavni'' par i naziva se ''First Tops'', par nasuprot njih je ''Second Tops'', par koji se nalazi s lijeva prvom paru naziva se ''First Sides'', a par nastuprot njih ''Second Sides''.

Prvi par ''First Tops'' najčešće prvi započinje s plesom figura, dok ''Second Sides'' par je najčešće zadnji stoga je idealan za početnike kako bi vidjeli demonstraciju figura od drugih parova prije nego što dođu na red.

Celtic Fantasy - School of Irish Dance * CLRG licencirana plesna škola za djecu i mlade s rekreativnim programima za sve uzraste *              Ostrovička 1, 10000 Zagreb

Prva i jedina plesna škola u Hrvatskoj specijalizirana za irske step plesove.

 Uvjeti korištenja © 2019 * Celtic Fantasy - School of Irish Dance